Vedia kone naozaj vycítiť strach?

Spomínate si na svoje prvé stretnutie s koňmi? Upozornili Vás, že sa nesmiete báť, lebo to kôň vycíti? Ukázalo sa, že to bola dobrá rada...

Keď kôň čuchá osobu, ktorá mu bola predstavená, skúma okrem iných vecí, aj jeho emócie, aby vedel ako na tohto človeka reagovať.
...zaujímavý článok k výskumu Dr. Antonia Lanatá. 
 

Ľudia vylučujú špecifický chemosignál, keď zažívajú určité emócie a ten vyvoláva rovnaké emócie u toho, kto tento zápach cíti.
Chemosignály sú chemické signály, ktoré ľudské telo vydáva a to predovšetkým prostredníctvom potu. Výskumníci potvrdili, že kone skutočne môžu cítiť ľudské emócie.

Dr. Antonio Lanatá a jeho kolegovia na univerzite v Pise v Taliansku potvrdili, že kone môžu cítiť strach a šťastie. Zatiaľ skúmali len tieto dve emócie, ďalšie štúdie odhalia, či kone cítia aj iné emócie z telesných zápachov, ktoré ľudia vydávajú.

"Vieme, že kone majú nečakané reakcie, keď sú jazdené nervóznymi jazdcami. Toto výskumné pozadie nás priviedlo k podozreniu, že čuchový systém koní im pravdepodobne umožní čítať emocionálne stavy človeka prostredníctvom axiálnych chemosignálov, ktoré ľudia vylučujú."

Ľudia, ktorí sa zúčastnili tohto výskumu, sledovali strašidelné filmy alebo šťastné filmy, pričom sa im v podpazuší zbieral pot na vzorky. Výskumný tím požiadal osoby, aby dodržiavali striktný protokol dva dni pred zberom potu, ktorý eliminoval prítomnosť, alkoholu, tabaku alebo vonkajšie zápachy, ktoré by mohli ohroziť výsledky.

Sedem študijných koní rôznych plemien bolo vybavených telemetrickými zariadeniami, ktoré merali ich variabilitu srdcovej frekvencie. Keď im bolo umožnené očuchať vzorku potu podpaží, ktoré obsahovali strach alebo šťastie, ich autonómne nervové systémy na to reagovali. (Autonómny systém reguluje srdcovú frekvenciu a dýchanie.)

Výskum používal sofistikované telemetrické prístroje, ktoré vykazovali výrazný rozdiel medzi fyziologickými reakciami koní na ľudský strach a na ľudské šťastie.

"Naše výsledky odhalili, že pachy ľudského tela vyvolávajú sympatické a parasympatické zmeny a emociálne stimulujú kone, čo naznačuje medzidruhový prenos emócií prostredníctvom telesných pachov," uzatvára Lanatá.

 

Vedia kone naozaj vycítiť strach?

Zvyk alebo inštinkt?

Lanatá vysvetlil, že keď kôň čuchá osobu, ktorá mu bola predstavená, skúma okrem iných vecí, aj jeho emócie, aby vedel ako reagovať na túto osobu.

Táto štúdia zistila, že kone reagujú na vôňu ľudského strachu a šťastia. Otázka ale znie- sú to naučené reakcie alebo inštinkt? Napríklad, ak sa človek, ktorý najčastejšie zaobchádza s jedným konkrétnym koňom správa agresívne, keď je vystrašený, je možné, že tento kôň očakáva, že sa s ním bude agresívne zaobchádzať, keď cíti ľudský strach? Naopak, ak sú skúsenosti koní s bojazlivými ľuďmi, opačné, že skôr ustúpia alebo inak umožnia, aby si kôň mohol robiť čo chce, bude to tento kôň využívať a bude šikanovať každého človeka, ktorý cíti strach?

Šťastie je menej komplikované. Všetci vieme, že v prítomnosti šťastnej osoby, sa cítime dobre. Veda ukázala, že kone tiež rozpoznávajú výrazy šťastia v tvári a tiež vôňu šťastia, ktorú vycítia pachom.

Vyzbrojení vedomím, že kone môžu cítiť ľudské emócie, bolo by možné oklamať koňa tým, že by sme si aplikovali vôňu, ktorá maskuje prirodzený ľudský zápach?

"Zaujímavá otázka," povedal Lanatá. "Aby som bol úprimný, neviem, ale mohlo by to byť možné, keby sme dokázali vytvoriť extrakt pozitívnych emócií. Teraz pracujeme na tom, aby sme zbierali tieto emocionálne pachy. Toto by bola zas iná práca. "

Vo svojom románe The Horse Tamer, preslávený detský autor Walter Farley spomenul to, čo nazval Arabské tajomstvo:

"Ak chcete skrotiť divokého koňa alebo upokojiť agresívneho kôňa, vezmite olej ródia, rasce a anízu. Fľašu pevne zatvorte a majte ju pripravenú na použitie. Trochu si natrite na ruky a podržte pred koňom v smere vetra. Keď ste dosť blízko, trochu mu natrite na nos a za 10 alebo 20 minút bude kôň kľudný a pripravený na tréning."
V dnešnej dobe je ťažké nájsť olej z ródiového (palisového dreva), ktorý nie je syntetický, ale extrakt z rasce a anízu je základom každej kuchyne. Spisovateľ testoval tieto korenia, na surových, šesť mesiacov starých odstavčatách, ktoré neboli zvyknuté ani na ohlávku, s úžasnými výsledkami. Majiteľ sa nevedel ani priblížiť sa k odstávčatám, ale vôňa korenia ich prilákala a následne sa podvolili k dotyku. Počas niekoľkých minút bolo každé odstávča na ohlávke a pripravené na vodenie.

Lanatá uviedol, že štúdia jeho tímu vykonané v laboratóriu, nezodpovedali všetky otázky. Je presvedčený, že ich výsledky otvárajú dvere na ďalšie skúmanie tohto zaujímavého javu v iných oblastiach interakcie medzi ľuďmi.

"Ak naše výsledky potvrdíme či už my sami alebo iní vedci," napísal Lanatá, "prinesie to mnoho pozitívnych výsledkov, predovšetkým v oblasti výchovy a výcviku zvieraťa, pretože tréner / ošetrovateľ, by mal mať na pamäti, že jeho emócie sú pre zviera transparentné, potom by sa dali dobre pochopiť niektoré neočakávané reakcie zo strany zvierat. Okrem toho pri intervenciách podporovaných zvieratami by tieto výsledky mohli zlepšiť našu schopnosť pripravovať kone pre terapiu, najmä s ľuďmi so zdravotným postihnutím, duševnými poruchami alebo pre ľudí postihnutých autizmom. "
.
.
.
.
.
Editor's note: A previous version of this story incorrectly defined oil of rhodium (rosewood oil). That description has been updated.

Copyright © 2019 Paulick Report.
This entry was posted in Horse Care, NL Article and tagged can horses smell fear, dr. antonio lantana, equine behavior, horse care, horse emotions, horse smell by Denise Steffanus.

https://www.paulickreport.com/…/can-horses-really-smell-f…/…