Viete čo je Voľné plece?

V predošlom príspevku ktorý sme zdielali, sa výrazne spomínala voľnosť pohybov rôznych častí tela koňa. Jednou z nich bola aj voľnosť pleca. Aby sme nadviazali na tento článok a rozvinuli tému sedlárstva, ktorej sa vo veľkom venujeme, radi by sme tým z Vás, ktorí o tom ešte nepočuli, priblížili variantu sedlového vankúša s názvom "Voľné plece".

Technológia "Voľné plece"

"Voľné plece" vzniklo v spolupráci jazdcov a špecializovaných technikov, ako zmena tvaru sedlových panelov navrhnutá tak, aby umožnila plnú mobilitu lopatkám a svalom. Krátky panel a tvar rezu predného panelu, úplne eliminujú tlak na lopatky, uľahčujú ich pohyb a udržujú veľkú kontaktnú plochu na chrbte koňa.
Pri modele Erreplus CA (Christian Ahlman) vie byť pohyblivá časť vystuženého panelu na strane upevnená na suchý zips, čo umožňuje zníženie tlaku na celé plece.

 

Ako "Voľné plece" vzniklo?

Skúsenosťami, erudíciou a snahou čo najviac vyhovieť koňovi a umožniť mu podať čo najlepší výkon. Na kone sú kladené nemalé nároky a adekvátne k tomu by sme mu mali uľahčovať všetko ostatné. "Voľné plece" je myslené ako jeden z týchto krokov. Do vysokého športu- pre najlepší výkon, bez obmedzení a diskomfortu.

Viete čo je Voľné plece?

Pre koho je "Voľné plece"?

Je veľa koní, ktoré majú komplikovanú stavbu tela- výrazné plecia, alebo podobne ako ľudia- nepravidelné. Nielen plecia, ale samotné osvalenie môže byť nerovnomerné a nepravidelné. Pre také kone je voľné plece myslené.

 

Komu "Voľné plece" nepomôže?

Tento model nie je potrebný na správne osvalené, ale pri tom úzke chrbty, pre kone s úzkymi plecami, v niektorých prípadoch pre kone bez výrazných pliec.

 

"Voľné plece" v našej ponuke

V našej ponuke sediel, máme modely s voľným plecom od značky Erreplus. K dispozícii sú skokové aj drezúrne modely, s rôznymi variantmi kože:https://www.leomax.sk/najdene-produkty/erreplus/
 

K značke Erreplus:

Erreplus je pomerne mladá značka, ale aby ste nemali pocit, že uvádzame neznámu značku bez základov- Erreplus pochádza z veľmi obľúbenej značky Presitige, ako rozhodnutie jedného z majiteľov (Roberto Rasia), vydať sa inou, inovatívnou cestou. Viac o značke Erreplus: http://www.erreplus.com/

 

Zaujalo Vás "Voľné plece"?

Ak máte chuť dozvedieť sa viac, prípadne by ste potrebovali poradiť ohľadom sediel- typov alebo značiek, neváhajte sa na nás obrátiť! V našom tíme pracuje ako profesionálny saddle fitter Silvia Turan- v spolupráci s jej rakúskym majstrom Gunterom Keglovitsom.
.
Silvia pôsobila ako parkúrový jazdec v Nemecku, odkiaľ pochádza. Momentálne sa venuje klasickej drezúre a okrem sedlárskeho remesla študuje aj výživárstvo koní (IST Institut, Nemecko).
Vlastní obchod s jazdeckými potrebami LEOMAX by SPISAK RIDING od roku 2004.

                                                                                .

  

autorom článku je: Zuzana Bobríková

-Zuzana patrí do nášho tímu Leomax od r .2015, je niekoľkonásobná majsterka SR vo westernových disciplínach a má aj niekoľko umiestnení v TOP 5 na MS Európy v huntrových discipínach