Ľanové semienko

Prečo ním kŕmiť? Čomu napomáha? Prečo sa nevieme zhodnúť aká forma je pre kone ideálna? A načo sa vlastne varí?
 

Za akým účelom kŕmime ľanové semeno?

Ľanové semeno chráni sliznicu žalúdku a čreva, čím sa zlepšuje vstrebávanie výživných látok. Práve v období presrsťovania potrebujú kone viac živín a preto sa ľanové semeno kŕmi najviac v tomto období.
Ľanové semeno pozitívne vplýva na trávenie, kožu a srsť, na imunitný systém ako aj na hladinu cukru v krvi. Hlavne pre vysoký podiel Omega-3 kyselín si ľanové semienko vyslúžilo povesť „zázračné semienko“.

Pri akých problémoch vie ľanové semienko pomôcť?

Vďaka prírodným slizom, ktoré sme už spomínali, je ľanové semienko výborné pri problémoch so žalúdkom. Tieto prírodné slizy svojim spôsobom podporujú sliznicovú bariéru v žalúdku, čim sa môže lepšie regenerovať.

 

Prípad „Kotwasser“

„Kotwasser“ ( „Kotwasser“ je nemecký názov, pre ktorý sme v slovenčine zatiaľ nenašli pomenovanie, ale s týmto javom ste sa už určite stretli. Veľmi zjednodušene povedané- jedná sa o tekutinu vytekajúcu z konského  konečníka (nie hnačka!).
V prípade, že kôň trpí „Kotwasser“ a súvisí to so žalúdočnými problémami, (zápal žalúdočnej sliznice alebo žalúdočné vredy, ktoré sú boľavé a spôsobujú stres) vie ľanové semeno pomôcť. Keďže je ale „Kotwasser“ vysoko komplexný problém, ktorý môže mať rôzne príčiny, ľanové semienko pomôže len keď ste si istý, že je problém v žalúdku a jedná sa len o túto jednu z mnohých možností.

 

A teraz trochu odborných výrazov- Formy ľanového semienka

Väčšina sa zhodne, čo sa týka výhod ľanového semena, ale keď sa jedná o to, ako ním kŕmiť a akú formu semena zvoliť, tu sa mienky rozchádzajú.
Dôvod pre rozličné názory je obsah cyanogénnych glykozidov v ľanovom semene. Táto fáza pred kyselinou kyanovodíkovou sa v tele rozdelí skrz enzým lianázy na jej jednotlivé zložky, čím vzniká jed- kyselina kyanovodíkova. Kvôli tomu sa odporúča variť ľanové semeno aspoň 15 min, aby sa deaktivoval enzým, ktorý vytvorí tento jed. Varením sa ale zničia aj vitamíny a narušia sa tukové kyseliny, pričom vzniknú látky, ktoré nie sú pre koňa prínosné.

Kým je však kôň zdravý, nemal by mať problém „zneškodniť“ to množstvá jedu, ktoré vzniknú pri dávke 100g denne.

 lanove semienko pre kone

Je mačkané semienko alternatíva?

Bola by, ako predajcovia sme sa už stretli aj s ľanovým semienkom ponúkaným v predaji v mačkanej forme. Tu však treba zobrať na vedomie, že pri mačkanom semienku, ktoré je určené na „okamžité“ skŕmenie, musí byť použitých veľa konzervačných látok a tiež je otázka, ako dlho takto mačkané semienko po otvorení vydrží (spotreba).

 

Hnedé vs. Zlaté

Ľanové semená sa dodávajú v dvoch základných odrodách - zlaté alebo hnedé. Je jedno lepšie ako druhé? Kanadská komisia pre obilie urobila nedávnu štúdiu, v ktorej porovnávala obida druhy a zistila, že sú veľmi podobné. Obsah kyseliny alfa-linolénovej (omega 3) v hnedých semenách ľanu bol 59% v porovnaní so 51% u zlatých semien. Výrobcovia mletých ľanových semien takisto uvádzajú, že sú prakticky rovnaké v obsahu omega 3.

Na čo však dbať: Každá forma ľanového semienka je výživná a stojí za to mať ju ako doplnok v kŕmení. Treba si ale dávať pozor na zloženie a formu spracovania ľanového semena, ktoré kupujete a podávať produkt, ktorý pridáva malé množstvo vápnika na korekciu prirodzene vysokých hladín fosforu v ľanových semenách. Nezabudnite si teda čítať etikety a tak ako pri každom druhu krmiva a výživy, kupovať ich od spoľahlivých výrobcov.

 

Ľanový olej

Ľanový olej pozostáva z cca 58% Omega-3 kyselín, ktoré dokázateľne potláčajú zápalové procesy v tele. Okrem toho ľanové semienko obsahuje bielkoviny, selén, vitamíny B1, B2, B6, E ako aj kyselinu listovú, kyselinu pantotenovú a kyselinu neotínovú.

 

Nabudúce...

Toľko od nás k ľanovému semienku. V ďalšom článku k výžive, nadviažeme na žalúdočné problémy u koní, o ktoré- ako sme si všimli- sa na Slovenku zaoberá len veľmi málo majiteľov a jazdcov koní.
Ako rozpoznať problémy s žalúdkom, akým problémom vieme pomôcť, prípadne predísť pomocou výživy sa dočítate v ďalšom článku!

 

 

Trápite sa výživou pre Vášho koňa?

Ako správne kŕmiť? Koľko? A čím vlastne? Všetko závisí od toho, čo od kŕmenia- počnúc dávkami, končiac výberom krmiva, chcete dosiahnuť. Potrebujete aby Váš koník pribral? Schudol? Mal viac energie do športu a nepribral? Mal menej energie na rekreačné jazdenie a neschudol? Máte pocit, že má nekvalitnú srsť, problémy s trávením? Treba mu pomôcť s príjmom potravy kvôli zubom?
To všetko sa dá dosiahnuť správnym výberom krmiva, dávkami, ich kombináciami s kŕmnymi doplnkami či kombináciami samotných krmív. Od mü
sli cez mash, po plnohodnotné pellety a vitamíny, nájdete u nás. Poradíme pri výbere podľa stavu Vášho koňa, podľa Vašich požiadaviek na koňa alebo podľa krvných testov.

 

autorom článku je: Silvia Turan

- Silvia pôsobila ako parkúrový jazdec v Nemecku, odkiaľ pochádza. Momentálne sa venuje klasickej drezúre a okrem sedlárskeho remesla študuje aj výživárstvo koní (IST Institut, Nemecko).
Vlastní obchod s jazdeckými potrebami LEOMAX by SPISAK RIDING od roku 2004.