Prečo musí sedlo sedieť?

Prečo je dôležité, aby sedlo dobre sedelo koňovi aj Vám?

Len ak sedlo správne sedí koňovi aj jazdcovi, môže sa kôň optimálne pohybovať a podávať špičkové výkony nie len v športe. Ak sedlo nesedí správne, je obmedzený pohyb svalov chrbta a lopatiek, čo môže navyše spôsobiť bolestivé otlaky a zápal svalov.

Vzhľadom na fakt, že kôň nemá kľúčnu kosť, je pozícia sedla zásadná. Sedlo musí rozložiť váhu jazdca na konskom chrbte tak, aby ho kôň mohol pohodlne a efektívne niesť bez toho, aby mu to spôsobovalo problémy.

V praxi sa, bohužiaľ, stretávam s nepasujúcimi sedlami, ktoré boli kúpené bez poradenstva. Nespĺňajú svoju funkciu, dokonca v mnohých prípadoch spôsobujú koňom problémy (otlaky, zmena rozsahu pohybu (napr. skrátený chod, krívanie), stuhnutý chrbát a iné). Následkom je aj nie príliš pohodlná jazda pre jazdca.

Príliš úzke alebo široké komory, nesprávne dopchanie a bodový tlak sú príčinou atrofie svalov a zápalov v oblasti trapézových a chrbtových svalov, ako aj svalov v oblasti pliec. Kone sa časom stanú nejazditeľnými.

Nie je vždy nutné kupovať sedlo šité na mieru. Skúsený predajca vie vo väčšine prípadov nájsť aj konfekčnú veľkosť sedla, ktorá dobre sedí a v prípade potreby (zmena tvaru chrbta vplyvom tréningu, alebo opadnutie chrbta kvôli nútenému kľudovému režimu koňa a pod.) vie sedlo znova prispôsobiť.

Máme možnosť prispôsobiť sedlá aj pre problematické prípady, resp. pre špeciálne tvary chrbtov.

Meranie a pasovanie sediel je u nás na prvom mieste, pretože chceme zabezpečiť pohodlie Vás aj Vášho koňa a správny vplyv a komunikáciu medzi Vami a Vaším koňom.

Prídeme za Vami do stajne, aby sme mohli priamo na Vašom koni vyskúšať viacero sediel. Zmeriame ho a nájdeme správnu možnosť. Poradíme vám, ako správne napasovať sedlo na chrbát Vášho koňa.

U nás sa všetko točí okolo sediel, pretože ako už bolo povedané, sedlo je jedným z najdôležitejších komunikačných nástrojov medzi jazdcom a koňom a musí perfektne pasovať koňovi aj Vám, pre obojstranné potešenie z jazdenia.

Pri príjemnom posedení so šálkou kávy v našom obchode, sa s Vami radi porozprávame o nových ako aj použitých sedlách, o možnostiach úprav alebo opráv a o všetkom okolo koní.

Od roku 2004 vlastním obchod s jazdeckými potrebami LEOMAX a radím pri kúpe sediel, pri čom sa špecializujem aj na ich meranie a pasovanie. Vďaka nepretržitému vzdelávaniu sa u našich výrobcov sediel a partnerovi  v Rakúsku a po širokých praktických skúsenostiach, Vám môžem poskytnúť poradenstvo, ktoré je overené v praxi.

Sedlá sú upravované v rakúskej dielni majstrom Gunterom Keglovitsom, s vyše 30 ročnou praxou.

Silvia Turan

Leomax