Kašeľ koní a jeho rôzne varianty

Kašeľ koní má rôzne varianty. Je obranný mechanizmus, ktorý pomáha koňovi odstrániť hlien alebo cudzie telesá, ktoré dráždia alebo blokujú dýchacie cesty. Vyvolať ho môžu rôzne veci. Zmeny teplôt, hlavne na jar a jeseň, kedy býva rozdiel medzi teplotami cez deň a v noci výraznejší a ďalej prach, plesne, spóry, peľ, amoniak v podstielke … .

Najčastejšie sa stretávame s infekčnými ochoreniami dýchacích ciest ako chrípka, alebo rinopneumonitída. Nie je vylúčený ani zápal pľúc alebo alergický kašeľ koní. Závažnejším problémom je astma  chronický zápal dýchacích ciest. Niekedy má ľahkú formu, alebo sa vyskytuje ako zápalové ochorenie dýchacích ciest u mladých koní, až po ťažkú astmu – chronická obštrukčná choroba pľúc a ochorenie dýchacích ciest spojených s pastvou alebo letom. Príznakmi sú chronický kašeľ, nadmerná tvorba hlienu a slabá výkonnosť.

Spomínali sme „jarný“ a „jesenný“ kašeľ koní, ktorý najčastejšie spôsobujú zmeny teplôt a rozdiel medzi nočnou a dennou teplotou, alebo studený vzduch, ktorý dráždi koňa. Čoraz častejšie sa začíname stretávať s koňmi, ktoré kašľú počas leta. Počas suchých letných dní je kašeľ zvyčajne reakciou na zvýšené množstvo prachu, peľov a plesní. Kone treba sledovať a kontrolovať klinické príznaky, aby ste v prípade potreby včas konzultovali s veterinárom.

Stretli ste sa už s výrazom prepravná horúčka? Týmto termínom sa označuje infekcia a zápal dolných dýchacích ciest koňa, ktorá sa vyskytuje po prevoze. Častejšie sa vyskytuje u koní, ktoré cestujú 4 a viac hodín. Medzi príznaky patrí horúčka, kašeľ a letargia. Prevenciou je čistý, dezinfikovaný príves. Seno, ktoré má kôň na cestu je najlepšie namočené. Koňa priviažte tak, aby mohol skláňať hlavu. Pokiaľ viete dlhšie dopredu, že vás čaká takáto cesta, je dobré podporiť imunitu koňa a imunitu dýchacích ciest.

 

Ak máme koňa, ktorý občas pokašliava, väčšinou už vieme, v ktorých obdobiach to prichádza a niekedy poznáme aj pôvodcu dráždenia. Vtedy sa vieme ľahšie pripraviť na túto sezónu. Posilniť imunitu koňa a imunitu dýchacích ciest a ak sa stane, že kôň aj napriek tomu začne kašľať, okamžite nasadíme liečbu. V prípade chronického kašľa rovnako podporujeme imunitu koňa a imunitu dýchacích ciest, ale celková liečba je úplne iná. Rovnako je to aj s liečbou podpornou. Doplnkov na trhu je veľa, ale my sa pozrieme bližšie na bylinkové zmesi.

Zmesí, ktoré majú v sebe názov „Kašeľ“ je na trhu mnoho. Uviedli sme niekoľko druhov kašľov, ktoré vyvolávajú rôzne podnety a majú rôzny priebeh. Je možné, aby jedna zmes fungovala na všetky problémy? Určite nie. Každá bylinka má svoju špecifickú funkciu. Kôň s chronickým kašľom potrebuje niečo úplne iné, ako kôň s kašľom akútnym, alebo alergickým. Jedna bylinka pôsobí na imunitu celkovo, druhá sa špecifikuje na imunitu dýchacích ciest, ďalšia na uvoľňovanie hlienov a vykašliavanie, alebo na upokojenie po dráždení ... . V prípade akútneho kašľa, ktorý spôsobila infekcia, bude pravdepodobne najpodstatnejšie uvoľnenie hlienov a vykašliavanie. U chronického kašľa pôjde skôr o upokojenie, uvoľnenie a regeneráciu.

Ak váš kôň kašle, zamyslite sa, zistite čo je príčinou a o aký typ kašľa ide a až potom hľadajte tú správnu zmes. Ideálne, pomôžte koňovi posilniť celkovú imunitu a imunitu dýchacích ciest, aby na kašeľ ani nedošlo.

Ak máte otázky, radi Vám pomôžeme, poradíme. Nie len s bylinkami, ale aj inými výživovými doplnkami. Tu Vám predstavíme tri jedinečné zmesi, ktoré sa zameriavajú na špecifické oblasti kašľa.

Respimun: Zmes, ktorá je prevenciou, pretože pomáha zvýšiť imunitu dýchacích ciest. Ideálne je podávať ju koňom náchylným na ochorenia dýchacích ciest, najmä na jar a jeseň, kedy sú dýchacie cesty kvôli zmenám počasia citlivejšie.

Respikut: Zmes pre akútny kašeľ. Uľahčuje vykašliavanie hlienov a tlmí dráždivý kašeľ.

Respichron: Táto zmes je určená pre kone s chronickým kašľom. Chronický kašeľ je dlhodobý zápal dýchacích ciest (keď zápal trvá jeden rok väčšinou sa stane už chronickým). Kone sa s ním vedia dožiť vysokého veku, v tých horších fázach im treba ale pomáhať upokojiť dráždivý suchý kašeľ, predchádzať tomu, aby sa v hliene začali množiť baktérie, ktoré by spôsobili ďalšie nebezpečné infekcie a pomôcť im vykašliavať hlien.  Respichron obsahuje bylinky, ktoré majú antibakteriálne a antiseptické účinky, aby sa zabránilo množeniu baktérii v hliene. Ďalej obsahuje bylinky, ktoré obsahujú látky vytvárajúce ochrannú vrstvu hlienu okolo podráždeného tkaniva dýchacích ciest. Týmto spôsobom upokojujú dráždivý kašeľ. Ďalšími podstatnými bylinkami sú tie, ktoré hlien v prieduškách rozriedia, aby sa koňovi ľahšie vykašliavalo.

Imunophyt: Nesmieme zabudnúť ani na celkovú imunitu koňa. Je vhodná pre kone s oslabenou imunitou. Hodí sa aj počas jari a jesene a v situáciách, ktoré zaťažujú imunitu, ako napríklad stres (sťahovanie, súťaže a pod.).

Naše bylinky neobsahujú aditíva ako zvýrazňovače chutí alebo konzervačné látky. Laboratórne testy (Ages AT) potvrdili, že naše bylinky nie sú zaťažené pesticídmi ani plesňami (toxíny buď neboli preukázateľné alebo ležali pod povolenou normou). Naše bylinky spĺňajú normu, aby mohli byť použité aj na výrobu farmaceutických produktov pre ľudí, to znamená majú vysoký obsah éterických olejov.

Dakujem za spoluprace pri článku Nore Vídovej(okonoch.sk) príčom odviedla asi najväčí kus celej práce :-) 

U nás naidete všetko na podporu dýchacých ciest na https://www.leomax.sk/dychanie/