Starostlivosť o kopytá vo vlhkom období

Keď sa počasie začína meniť, povrchy jazdiarní, výbehov a povrchy v prírode, sa nevyhnutne stávajú blatistými a vlhkými. Ako majitelia koní začíname uvažovať o tom, ako zabezpečiť, aby bol náš kôň v teple a suchu, taktiež zimné pracovné zaťaženie sa líši a často súvisí s podmienkami na jazdenie. Popri tom sa dá ľahko zabudnúť na zmenu rutiny v starostlivosti o kopyto.

Konské kopytá sú prispôsobené na zadržiavanie určitého množstva vody- okolo 25%. Voda spravidla opúšťa kopyto v horúcich a suchých podmienkach; a kôň potom absorbuje vodu, keď je vo vlhkom prostredí. Kopyto si chce prirodzene zachovať túto rovnováhu, no kone, ktoré trávia veľa času na mokrých, bahnitých poliach, môžu často trpieť mäkkými a drobivými kopytami.

Starostlivosť o kopytá vo vlhkom období

@lifedatalabs 

Kopyto je tvorené z keratínu, podobne ako naše nechty a tento keratín je držaný pohromade hydrogénnymi väzbami. Spočiatku, keď je voda absorbovaná hydrogénnymi väzbami, prirodzene sa rozťahujú, aby sa mohla nadmerná voda spracovať. Keď je kopyto vystavené nadmernému vlhku, môže strácať svoju elasticitu. Na povrchu môžu kopytá vyzerať zdravo a lesklo, pretože malé drážky alebo praskliny sa stávajú neviditeľnými kvôli štruktúre kopyta, ale prehnané vlhko a voda v kopyte oslabuje celú štruktúru kopyta. Oslabená štruktúra kopyta môže viesť k rozdrobeniu kopyta na tvrdom alebo nerovnom povrchu. Keď si potom pozriete kopytá svojho koňa, môžete si všimnúť, ako sa malé kúsky kopyta drolia.

 

Proti nadmernej vlhkosti kopýt môžeme odporučiť napríklad Cornucrescine Hoof Barrier od Carr&Day Martin. Mazanie vytvára priedušnú bariéru, ktorá umožňuje stabilizáciu obsahu vlhkosti tým, že umožňuje kopytu dýchať. Cornucrescine Hoof Barrier tiež zabraňuje prenikaniu čpavku z vlhkej podstielky a následnému oslabeniu štruktúry kopyta.

Starostlivosť o kopytá vo vlhkom období

Cornucrescine Hoof Barrier by ste mali používať každý deň, najlepšie pred vystavením vlhku, na čisté suché kopytá. Jednoducho naneste štetcom vrstvu mazania na povrch, strelku, do kopytných škár-vyhnite sa oblasti okolo koruky!  Nechajte uschnúť a koník je pripravený do vlhka!

 

Zdroj: http://www.carrdaymartin.co.uk/