Séria: Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla

Rozmohl se nám tady takový nešvar- krivé sedlo od výroby. 

V poslednej dobe na tento problémik narážame akosi často, tak sa s ním ideme podeliť, nech Vám uľahčíme život.

K našej sedlárskej aktivite si nás voláte čoraz častejšie. Mnohí z Vás potrebujú poradiť s úpravou sedla, presným napasovaním na koníka, kontrole po dlhšom čase atď. Taktiež si nás voláte, keď si nie ste istý výberom sedla, máte už v ponuke, prípadne na skúšku sedlo z druhej ruky (ale často krát aj nové!!!) a chcete sa uistiť, keďže- povedzme si na rovinu- mnohokrát nejde o malú investíciu, či je všetko ako má byť, prípadne ktorá z alternatív sediel je najlepšia pre Vás a Vášho koňa.

Keď si kupujete sedlo, zaujíma Vás veľkosť komory, veľkosť posedlia, stav sedlových vankúšov- vlny, stav kostry- či nie je zlomená, krivá atď.

Čo Vás ale musí zaujímať, aj keď to mnohých nenapadne (veď prečo by aj malo) je, skontrolovať, či je sedlo korektne vyrobené.

Áno, treba kontrolovať aj krivosť od výroby! Jeden zo spôsobov ako si to viete skontrolovať, je odmerať si zozadu sedla vzdialenosť od stredového prešitia k sedlovému vankúšu- mala by byť z oboch strán rovnaká! Aj keď by to mala byť samozrejmosť, stretli sme sa už aj s naozaj zarážajúcimi rozdielmi ako 0,5cm, 0,7cm viac/menej, čo je veľmi veľa!!
Niektoré značky sediel toto prešitie nemajú, vtedy si musíte nájsť stredový bod sedla a od neho merať.

Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla    Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla

 

Bohužiaľ, s touto „diagnózou“ sedla sa nedá nič robiť. Akokoľvek by sa snažilo sedlo prepolstrovať alebo dorovnať v korekčných podložkách, takto nekorektne vyrobené bude vždy kĺzať/ šmýkať sa, otláčať koňa, jednoducho nefungovať na nejakú stranu.

Toto je jeden z malých „hackov“ ktorý by Vám mohol pomôcť pri rozhodovaní, prípadne Vás uchrániť od nešťastnej kúpy. Samozrejme takých „maličkostí“ je ešte omnoho viac a tak týmto článkom zahajujeme sériu – Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla.
V ďalšom príspevku sa zameriame na to, ako zvonku odhadnúť stav kostry.

 

autorom článku je: Zuzana Bobríková

-Zuzana patrí do nášho tímu Leomax od r .2015, je niekoľkonásobná majsterka SR vo westernových disciplínach a má aj niekoľko umiestnení v TOP 5 na MS Európy v huntrových discipínach