Aj sedlo potrebuje starostlivosť!

V mojom dnešnom blogu by som sa rada venovala starostlivosti o sedlo. Mám pocit, že niektorí z nás na túto dôležitú vec zabúdajú. Keď potom vidím takto neudržiavané sedlá, kde koža a hlavne remene sú popraskané, plesnivé a podobne, som niekedy prekvapená, ako málo sa starajú jazdci o svoju výstroj a pritom zabúdajú na dve veci:

  • Iba výborne udržiavané sedlo (takisto aj uzdečky) je bezpečné sedlo
  • Sedlo je veľká investícia a vieme ušetriť veľa peňazí, ak sa oň staráme.

 

Sedlá a mám na mysli jazdecké sedlá, potrebujú ošetrenie hlavne kvôli tomu, lebo sú vyrobené z prírodného materiálu - kože, ktorá potrebuje dodávať živiny, aby nevyschla a nepopraskala.

Veci ktoré sedlá nemajú radi sú:

  • priame slnko
  • vlhkosť
  • konský pot

Jasné, že sedlo musí vydržať keď jazdíme vonku, v jazdiarni, na vychádzke a podobne. Čo mám na mysli je, že keď odchádzam z jazdiarne vidím vždy do radu zavesené sedlá na „vysušenie“.  Vlhkosť samozrejme sedlu neuškodí vychádzka v daždi, potopené preteky a podobne, ale keď sedlo zavesíte mokré do sedlovne ešte ho  prikryjete vlhkou odpockou a plstenkou tak Vám sedlo môže začať plesnivieť a verte mi, keď raz máte za kamaráta „pleseň“ na sedle, tak je takmer nemožné zbaviť sa jej a sedlo stratí kompletne svoju hodnotu. Taktiež vieme ako škodlivo vplýva pleseň na ľudí aj na zvieratá.   

Problém s plesňou, ktorý si často ani neuvedomujeme je, že keď máme v sedlovni jedno sedlo s plesňou, je pravdepodobné, že sa prenesie aj na ostatné sedlá. Ak by sme to chceli robiť správne, tak v podstate v sedlovni by nemalo byť nič iné ako sedlá a uzdečky - teda kožené veci. Akonáhle tam už skladujeme odpocky, plstenky, podbrušáky, mrkvu, jablká, vedrá s nedefinovateľným obsahom, zvyšuje sa vlhkosť v sedlovni, hlavne keď sa v lete vetrá a v zime kúri príliš slabo. A zvýšená vlhkosť podporuje tvorbu plesne.

Takisto škodlivý je, aj keď to znie zvláštne, konský pot. V tomto prípade sú na vine vypotené soli a minerálie, ktoré sa neznášajú s kožou. Keď je sedlo dlhší čas vystavené potu bez toho aby sa vyčistilo, tak sa póry nasajú a môžete sa už len prizerať ako sa Vám sedlo doslova rozpadáva. Ďalšou nevýhodou je, že aj plstenka sa tým zašpiní a už nevyzerá krásne.

Výsledkom kombinácie týchto troch faktorov a chýbajúcej starostlivosti je praskajúca koža hlavne na citlivých miestach ako je posedlie, remene na podbrušník, strmeňové remene a pod. a šíriaca sa pleseň. Ak ste majiteľom sedla s laminátovou kostrou môže sa Vám pri silnom slnku (už hore spomínané sušenie sediel na slnku) naviac skriviť kostra.

Ako teda ošetríme sedlo?

Potrebujeme:

  • vlažnú vodu,
  • mäkkú špongiu,
  • utierku, štetec,
  • mydlo na kožu,
  • balzam na kožu
  • motiváciu :-)

Odporúčam zobrať mäkkú špongiu a mydlo na kožu alebo iný prostriedok určený na čistenie kože. Ja dávam prednosť klasickému mydlu na kožu, ale to je vec vkusu; existujú aj čistiace mlieka, peny a podobné prostriedky. Sedlo treba očistiť celé a z každej strany (áno aj z dola aj bočnice z každej strany a nevynechajte hlavne miesta, kde sa špina zvykne hromadiť. Následne mäkkou utierkou sedlo vysušíte. Keď sedlo je suché natrite ho balzamom na kožu (ja to robím štetcom - je to rýchlejšie ako handričkou). Je dôležité používať kvalitný balzam, ktorý obsahuje napr. prírodné oleje a včelí vosk. Balzam necháte pôsobiť cca 15 minút a potom zvyšnú časť balzamu zotriete mäkkou utierkou. Je dôležité myslieť na to, aby ste používali mäkké špongie a utierky aby ste kožu nepoškodili. Takto by ste mali sedlo ošetriť aspoň raz za mesiac a uzdečku ešte častejšie, keďže má priamy kontakt s telom koňa.

Myslite na to, že aj sedlo, ktoré nepoužívate treba aspoň natierať balzamom aby koža nevyschla a nepopraskala.

Keď prekonáte nechuť do čistenia tak sa Vám sedlo odvďačí dlhou životnosťou.

Prajem Vám veľa radosti pri čistení :-)  

Silvia