Ako prebieha meranie a pasovanie sedla?

Ako prebieha meranie a pasovanie sedla

Meranie sedla je veľmi individuálna záležitosť, ktorá sa skladá z niekoľkých krokov. Niekedy meranie sedla prebehne rýchlo, bez rôznych zložitostí, inokedy návšteva môže zabrať aj pol dňa. A to najmä keď treba nájsť a riešiť problém, vyberať spomedzi sediel najvhodnejšie, prípadne pasovať jedno sedlo na viac koní a podobne.

Aby sme Vám ale poskytli aspoň určitú predstavu, popíšeme Vám, ako taká štandardná návšteva merania a pasovania sedla prebieha.

 

Pozorovanie

Prvým a zásadným krokom je pozorovanie. Na prvý pohľad vidíme stavbu tela, či má kôň krátky/dlhý alebo prehnutý chrbát, padnuté brucho. Sledujeme postoj, či stojí rovno, krivo, ktorú časť tela odľahčuje. Pri pohľade zhora vidíme nerovnosti chrbta, pri pleciach, bedrách atď.

Niekedy vidíme aj chýbajúce, či skôr málo vyvinuté svaly, taktiež svaly, ktoré sú až príliš vypracované, často krát na úkor niečoho, čomu sa kôň vyhýba/kompenzuje pohyb.

To sú prvé veci, ktoré nám poskytujú informácie o tom, kde sa môžu vyskytnúť problémy.

 

Prehmatanie

Ďalej sa koník prehmatá, hlavne dlhý chrbtový sval, rebrá, oblasť podbušníka. Zisťujeme citlivosť/bolestivosť v týchto oblastiach, ktorá by mohla súvisieť s tým, ako sedlo ovplyvňuje koňa.

Skúšame ohybnosť, ako aj schopnosť vyklenúť chrbát. Oblasti, kde je koník citlivý a stuhnutý, nám poskytujú ďalšie indície.

 

Rozhovor s majiteľom

Popri týchto „vyšetreniach“ sa rozprávame s majiteľom. Pýtame sa pre nás veľmi potrebné informácie o koňovi a sedle, aby sa nám doplnil celkový obraz.

 

Kontrola sedla

Následne skontrolujeme sedlo, či nie je krivé, alebo nemá nejakú inú vadu. Zisťujeme v akom stave a z akého materiálu sú sedlové vankúše. A taktiež či je veľkosťou vhodné pre jazdca.

Ak je toto všetko v poriadku, sedlo položíme na koníka a sledujeme či je správne ťažisko, či sedí veľkosť komory a dĺžka sedla, ako aj tvar vankúšov na chrbte koňa - ohmatáme miesta pod sedlom, aby sme zistili kde sa vytvára tlak, prípadne kde sú nežiadané medzery.

 

Obkreslenie chrbta koňa

V tomto bode väčšinou krásne vidieť rovnosť/nerovnosť chrbta, presné miesto pre optimálne ťažisko sedla a samozrejme veľkosť komory. Podľa tohto nákresu vieme pekne porovnať kompatibilitu sedla s chrbtom koňa, alebo ak zákazník sedlo hľadá, vieme mu presne povedať ideálne rozmery a typ.

 

Ak sa ukáže, že sedlo nesedí a nedá sa skorigovať ani korekčnými podložkami, ale treba ho prispôsobiť (rozšíriť/zúžiť komoru, alebo upraviť vlnené vankúše), sedlo vezmeme a odovzdáme do dielne v Rakúsku, aby náš majster sedlár Gunter Keglovits všetko potrebné upravil podľa informácií, ktoré sme získali pri meraní a pasovaní sedla.

Podľa kresby v dielni presne vidia, ako sedlo treba upraviť. Táto kresba slúži na výrobu šablóny pri úprave sedla. Vyrába sa z drevotriesky a presne kopíruje obkreslený chrbát.

Keď je sedlo hotové, v ideálnom prípade ho ešte skontrolujeme na koni, či je naozaj všetko v poriadku, či správne sedí, prípadne aj so všetkými dohodnutými podložkami a barančekmi. Zároveň skontrolujeme tiež ako zákazník koníka sedlá, či je sedlo na správnom mieste na chrbte a je to! Všetko je hotové a môžete si užívať jazdenie príjemné a pohodlné pre koníka aj Vás.

Tak takto približne vyzerá naša návšteva. Ak by ste sa radi dozvedeli viac, alebo chcete poradiť s úpravou, či výberom sedla, neváhajte sa na nás obrátiť!

Od roku 2004 vlastním obchod s jazdeckými potrebami LEOMAX a radím pri kúpe sediel, pri čom sa špecializujem aj na ich meranie a pasovanie. Vďaka nepretržitému vzdelávaniu sa u našich výrobcov sediel a partnerovi  v Rakúsku a po širokých praktických skúsenostiach, Vám môžem poskytnúť poradenstvo, ktoré je overené v praxi.

Sedlá sú upravované v rakúskej dielni majstrom Gunterom Keglovitsom, s vyše 30 ročnou praxou.

Tešíme sa na Vaše otázky a návštevy u Vás!

Silvia Turan

Leomax