Dobrá vs. zlá svalová kondícia koní

Ako vždy spomíname, okrem toho, že sme obchod s jazdeckými potrebami, vo veľkom sa venujeme aj sedlárstvu a výžive koní. Často pri týchto aktivitách stretávame kone, ktoré sa nenachádzajú vo veľmi ideálnej svalovej kondícii.

To by však nebol hlavný problém. Veľa krát je to zákazník, ktorý má práve nového koňa a potrebuje dopasovať sedlo, prípadne zostaviť krmnú dávku a koňa v jeho kondícii teda „zdedil“, alebo si nás volajú práve preto, že sa trápia s nejakým problémom, ktorý k ideálnej kondícii neprispieva.
Čo ale vnímame ako problém je, že veľa majiteľov nevidí, že kondícia a svalstvo jeho koňa ideálne nie je, že rebrá by naozaj trčať nemali, že sedlo nevieme upraviť aby koňa nebolel chrbát, keď koník na chrbte svaly takmer nemá a pod.

V nasledujúcom článku, sa opisuje ideálna svalová kondícia koňa. Ako ju spoznať, na čo sa pozerať a na čo si dať pozor.

Z osvalenia vášho koňa môžete vidieť, ako kvalitné je vaše jazdenie. Jazdenie na koni ako aj iné aktivity priamo ovplyvňujú ich svaly. Drezúrna práca, práca zo zeme alebo vychádzky - to všetko buduje svaly. Ale nie sú svaly ako svaly. Ak chcete mať koňa zdravého a schopného niesť jazdca bez ujmy, potrebujete aby mal silný chrbát a brucho, silnú záď a oveľa viac. Ak je kôň jazdený a pracuje správne, tieto svaly by sa mali časom vyvíjať. Avšak, ak nie je správne jazdený, potom sa vytvárajú tzv. "chybné" svaly, s ktorými sa snaží kompenzovať nesprávne pohyby. Okrem toho svaly, ktoré sa nepoužívajú, môžu začať ustupovať.

Ako pri všetkom, aj svalstvo musí byť posudzované individuálne!

Araby alebo Islanďania mávajú štíhle, atletické postavy, americké plemená- ako quartre zas robustnejšie, svalnaté. Preto má len malý zmysel porovnávať takto rôzne typy.

Najlepšie je porovnať svojho koňa len s ním samým. Nasnímajte si jeho terajší stav a po 3, 6 alebo viac mesiacoch tréningu urobte ďalšiu fotografiu na porovnanie.
Popri tréningu zohrávajú úlohu aj držanie tela a kŕmenie, zdravie a výstroj. V tomto článku tomu nechcem venovať veľa miesta, ale malo by byť jasné, že bez nasledujúcich okolností môže byť zdravé budovanie svalov ťažké a problémom môže byť aj:

-príliš málo alebo nesprávne kŕmenie alebo príliš veľa kŕmenia
-choroby
-problémy so zubami
-zlé podmienky, ako napr. nevyhovujúci/špinavý box/stajňa alebo trvalý stres v stáde
-nevhodné, zle padnúce vybavnie (napríklad sedlo, ktoré otláča/ tlačí na niektorých miestach, môže spôsobiť ústup svalov)

Zdravé a nezdravé nasvalenie koňa

Vo zvyšku článku používam kresby od herzenspferd.de, aby som upozornila, ako dobré a zlé svaly vyzerajú. Pretože téma je dosť komplexná, obmedzujem sa tu na svalové skupiny, ktoré je dobre možné vidieť a cítiť aj neprofesionálmi alebo začiatočníkmi.

Výkresy sú pre lepšie pochopenie a sú veľmi zjednodušené. Samozrejme, medzi týmito dvoma náčrtmi existuje mnoho „prechodných štádií“ a každý kôň môže vyzerať trochu inak. Princípy však zostávajú rovnaké. Ak váš kôň inklinuje k negatívnym svalom (v častiach ako je krk alebo chrbát), potom by ste mali premýšľať o zostave svojho tréningu a podľa toho prispôsobiť cviky.

Ako však bolo uvedené vyššie, mali by ste mať vždy na pamäti individuálne fyzické podmienky vášho koňa. Rovnako ako my ľudia, kone nemôžu byť stlačené do schémy- ani fyzicky.

Celkový dojem 

Ak sa pozriete s odstupom na Vášho koňa, mal by tvoriť harmonický dojem. Je skôr "oblejší" než "hranatý" a nemá žiadne oblasti tela, ktoré sú omnoho viac svalnatejšie ako ostatné (môžete často vidieť, že ramená a celkovo predné končatiny sú extrémne svalnaté a zadné končatiny v porovnaní s nimi tenké a štíhlé alebo naopak) To nie je vyvážené svalstvo! Pozor – tuk nesmiete zamieňať so svalmi "Oblý" kôň so silným krkom a zadkom automaticky neznamená, že má dobré svaly. Môže byť len príliš pribratý. Potom tkanivo nie je pevné, ale mäkké a neforemné. Chrbát Chrbtom vášho koňa vedie dlhý chrbtový sval (ľavý a pravý). Tento sval by mal byť vždy uvoľnený a pružný, pretože pohyb koňa prúdi zo zadných končatín cez neho až dopredu. Ak je tento sval stuhnutý, váš kôň sa nemôže uvoľniť a povoliť - môžete si tiež všimnúť, že sa Vám sedí nepohodlne. Ak chrbtica vyčnieva pozdĺž celého chrbta, chrbtový sval nie je dostatočne vyvynutý (ak je celkovo veľmi slabý, môže to byť aj problém výživy). To môže byť znamenie, že nepracuje uvoľnene cez chrbát, ale kompenzuje pohyby inými svalmi, prípadne ho aj „schováva“ pred bolesťou alebo diskonfortom. Ľahko rozpoznateľný je nedostatok svalov na prechode medzi kohútikom a plecom. U niektorých koní sa tu vytvára reálna "priehlbina" (ktorá môže byť mimochodom spôsobená aj nevhodným sedlom) často to však máva za následok jazdenie s „vyvráteným“ krkom dohora. Ak má váš kôň dobré chrbtové svaly, potom je chrbtica „schovaná“ medzi dva chrbtové svaly a nevyniká. Všimnite si niekedy, keď sa váš kôň pohybuje voľne, ako sa tieto svalové vlákna pracujú- dobre viditeľné napríklad v kluse.

svalová kondícia koní

Brucho

Zdravý chrbát vždy vyžaduje silný spodok- brucho. Brušné svaly sú okrem iného zodpovedné za vyklenutie chrbta. Nedostatok svalov v tejto oblasti je teda obyčajne nielen v zvesonom bruchu, ale aj v zvesenom/nepracujúcom chrbte. .

Krk 

Dobre osvalený krk má okrúhlu klenutú hornú líniu (to je vrch krku, od kohútika po vrch). Táto horná polovica krku je rovnomerne osvalená. Z času na čas môžete vidieť, že kone majú nadmerne vyvinuté svaly na krku. To môže byť znamenie, že sú jazdené s príliš tvrdou rukou a príliš veľa „brané na oťaž“. V slabo osvalenom krku je často na krku "priehlbina" priamo pred kohútikom. Toto môže byť aj náznakom toho, že kôň nepracuje dobre cez chrbát a v pleciach a je zvyknutý pracovať v určitej polohe krku a hlavy. Spodný krk - dolná polovica krku - by nemala byť prehnane svalnatá. Silný spodný krk zvyčajne znamená tréning s príliš tvrdou rukou alebo nadmerné používanie pomocných oťaží. Ale aj u koní, ktoré nie sú vedené v tréningu a nosia hlavu trvalo vysoko, sa môže vyvinúť silný spodný krk. Silný spodný krk sa často vyskytuje v spojení so slabými chrbtovými a zadnými svalmi. Kôň omá napätý chrbát, nedošlapuje so zadnými končatinami a pohyb sa kompenzuje krkom. Rameno Lopatka ramena by mala byť pokrytá svalmi a tiež prechod na krk a chrbát/hrudník by mal byť svalnatý. U slabo osvaleného koňa je lopatka jasne viditeľná a pri prechode na krk a chrbát/hrudník môžete vidieť jasný "okraj".

svalová kondícia koní

Zadné končatiny

Zadné končatiny by mali byť oblé a pevné. Ploché a hranaté zvyčajne znamenajú chýbajúce svalstvo. Ak sú síce oblé, ale akési a neforemné a mäkké, môže to byť znamením, že kôň je príliš tučný. Ak sa pozriete na koňa zozadu, medzera medzi vnútornými stehnami by mala byť skôr malá. Stehná a lýtkové svaly sú dobre tvarované a vyklenuté smerom von. Ak je medzi kolenom a bedrovou kosťou dutina, je to tiež znak nedostatku svalstva.

svalová kondícia koní

Súhrn

Zlé alebo falošné svalstvo zvyčajne pochádza z nekorektného jazdckého štýlu, pokiaľ to nie je kvôli iným okolnostiam. Ak je kôň jazdený s príliš tvrdou rukou, jeho hlava je vytiahnutá do určitej polohy, kôň nie je správne jazdený odzadu dopredu s jazdcom „na chrbte“- vyklenutý alebo sa jazdec vobec nevenuje cvikom a gymnastike, je tu vysoká pravdepodobnosť, že kôň nebude mať vystavané zdravé zadné svaly. Dobre osvalený kôň ...

  • má dobre vyvinutý dlhý chrbtový sval, bez prihlbiny pri kohútiku a bez vyčnievajúcej chrbtice
  • má pevné brucho, ktoré nie je zavesené
  • má hladko klenutý krk a pomerne malým spodným krčným svalom
  • má okrúhlu, baculatú „záď“ s dobre vyvinutými stehennými a lýtkovými svalmi
  • má svalnaté rameno, kde nie je jasne viditeľný obrys lopatky
  • nemá výraznú priehlbinu za ramenom pri kohútiku

 svalová kondícia koní

Ak ste po prečítaní tohto článku nerozhodní, necítite, či je váš kôň dobre alebo zle osvalený, mali by ste sa poradiť. Môžete predísť mnohým komplikáciám a ušetriť problémy sebe aj vášmu parťákovi!

 

 

Preklad: Zuzana Bobríková

Z originálu: www.herzenspferd.de