Kedy treba sedlo upraviť alebo skorigovať?

Kedy treba sedlo upraviť, skorigovať, prečo je to NUTNÉ, aj keď už upravované bolo a prečo je to nutné aj pri sedlách robených na mieru?

Opäť pridávame blogový článok k téme, ktorá sa sama zjavila po našich mnohých sedlárskych návštevách.
Pomerne veľa krát sa jazdci čudujú, prečo je nutné sedlo upravovať, keď bolo kontrolované upravované pred 3 mesiacmi, prípade sme často počuli dotaz " veď ale to sedlo je na mieru, ako môže nesedieť?"

 

V prvom rade treba spomenúť úplne základnú vec a to, že kôň je živý tvor, ktorý sa mení. Aj keď je to mnohým jasné, veľa krát si to jazdci nespoja s tým, že sedlo už nepasuje tak perfektne ako pred rokom, pol rokom a niekedy aj mesiaci a pol.
Svalstvo chrbta buď budujete, alebo ochabuje. Toto všetko závisí od plemena koňa, po stav svalovej hmoty, výživy koňa, jeho zaťaženia/ nezaťaženia, až po prípadné úrazy alebo zranenia. Je to jednoducho tak veľa a rozličných vecí, že predpovedať ako dlho bude koňovi sedlo sedieť je naozaj veľmi ťažké.

Kedy treba sedlo upraviť alebo skorigovať?

Po druhé, sedlo je síce neživá vec, ale tiež pracuje. Koža, vlna, ktorou je sedlo vypchaté aj kostra, to všetko je vystavované záťaži pri jazdení a jednoducho životnosť materiálu hrá tiež svoju rolu. Ako dlho bude trvať než sa určité defekty objavia, závisí od kvality sedla, frekvencie používania a tiež starostlivosti.

Takže áno, je možné, že aj drahé sedlo na mieru Vám jedného dňa odrie koňa, ak koník pol roka nepracoval a áno, je možné, že aj perfektne upravené sedlo otlačí koňa, ak bol polrok intenzívne jazdený v kopcoch a svaly mu tak expandovali.

Že tieto zmeny netreba ignorovať, ich prípadné následky, zdravotné a iné komplikácie snáď ani nebudeme v tomto článku rozpisovať. Možno si len treba predstaviť aký je to pocit behať hodinu v o číslo menších teniskách, prípadne s kamienkami v zošuchnutej ponožke ;)

 

autorom článku je: Zuzana Bobríková

 

-Zuzana patrí do nášho tímu Leomax od r .2015, je niekoľkonásobná majsterka SR vo westernových disciplínach a má aj niekoľko umiestnení v TOP 5 na MS Európy v huntrových discipínach