Miniséria: Psychohygiena u koní

Ani neviem ako dostatočne poukázať na to, aké dôležité je pre emocionálne a fyziologické zdravie Vášho koňa dostať sa aj mimo jazdiarne.

Často krát ľudia nevedia dôvod apatie ich koní, odmietanie či nechuť k práci. Tiež sa stáva, že sa jazdec s koňom akosi „zacyklia“ v tréningu, alebo spoločnej komunikácii.

Samozrejme dôvodov k tomuto správaniu môže byť veľa, ale ak rátame s tým, že ako svedomitý majiteľ máte zdravotný stav svojho koňa pod kontrolou, pomysleli ste aj na jeho psychiku?
- Máte aj iné zážitky s Vašim koňom a sedlom na chrbte než pracovné? Pracovali ste spolu aj v inom prostredí ako na jazdiarni? Kedy si Váš koník naposledy natiahol nohy inak to dovoľuje jazdiareň, hala či výbeh?

Psychohygiena u koní

Je jasné, že okolnosti alebo zranenia to často krát komplikujú, či úplne vylučujú, ale aj tak by to malo byť niečo, k čomu všetci smerujeme.

Vždy existuje kompromis a priestor vynasnažiť sa spríjemniť koňovi Vašu spoločnú cestu. Okrem iného, tréning sa aj tak nekončí mimo jazdiarne :)

 

Zuzana
-Zuzana patrí do nášho tímu Leomax od r .2015, je niekoľkonásobná majsterka SR vo westernových disciplínach a má aj niekoľko umiestnení v TOP 5 na MS Európy v huntrových discipínach