III. Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla: Vlna vs.Latex

V tomto sedlárskom článku poukážeme na záležitosť, ktorá momentálne robí vrásky viacerým našim zákazníkom, prípadne sme zistili, že veľa jazdcov ju ani neberie do úvahy.
Rozpíšeme rozdiel, výhody a nevýhody dvoch druhov výplní sedlových panelov- vlny a latexu a tak tento článok radíme do série Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla.

Vlna vs. Latex

VLNA

Najväčšia VÝHODA vlny oproti latexu je, že sa dá upravovať podľa potreby, prakticky do nekonečna- podľa zmien chrbta koňa, pri výmene koňa atď.

NEVÝHODA je, že raz ju upraviť určite treba- časom totiž tvrdne a deformuje sa- môžu sa tvoriť hrčky, ktoré nepríjemne tlačia. Kedy je čas dať sedlo preplstrovať, uvedieme v ďalšom blogu.

Taktiež si treba dať pozor, keď už sa na úpravy odhodláte, obrátiť sa na profesionálneho saddle fittera- nesprávne upravené sedlo vie totiž narobiť veľa šarapaty- ak je nerovnomerne/nesymetricky vypolstrované, vypchané nekvalitnými materiálmi alebo vypchané príliš natvrdo, môže nepekne tlačiť.

Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla: Vlna vs.Latex

LATEX

Sedlá s latexovými panelmi sú vyrábané na konkrétne kone (chrbty). Sú špeciálne odlievané z foriem ako jeden kus a v tom VÝHODA latexu spočíva - ak je používané na koňa ktorému "patrí" nič presnejšie padnúce nenájdete. Ak sa pošťastí a vy nájdete latexové sedlo ktoré sedí aj tomu Vášmu, nemusíte ho dávať upravovať(ani neviete) ako u vlny, jeho hmota sa nemení.

Latexové panely sa NEDAJÚ upravovať. (nie v našich podmienkach- možnosť tu ale je - kontaktovať výrobcu. Toto ale veľmi za riešenie nepovažujeme, keďže by Vás to vyšlo pravdepodobne viac ako kúpa kvalitného nového sedla).

Výhoda latexu je teda zároveň jeho NEVÝHODA. Ak by ste predsa chceli "risknúť" sedlo s latexovými panelmi, eventuálne by mohlo sedieť na neproblematické- rovné chrbty, bez výraznejšej línie, "kmihu" a bez kohútika.

A ako rozoznať vlnené vankúše od latexových?

Latexové vankúše sú napohľad veľmi hladné a rovnomerné (vyliate z formy) to je prvý znak a druhý- nemajú plniacu špáru, ako vlnené -plniaca špára sa nachádza pod bočnicami a je to miesto kde sedlár vyberá a vkladá vlnu.
 

Upozorňujeme však, že to často nie je jednoduché a pripájame ešte veselú historku na záver.
Sami sme sa raz nechali nachytať, keďže sedlo bolo hrčkavé a nerovnomerné, automaticky malo ísť o vlnu. Sedlo sme teda zobrali od majiteľky a aj s výkresom chrbta koníka sme ho odovzdali u pána sedlára Keglovitsa. Keď nám neskôr volal, že sedlo je latexové, bolo to pre nás veľké poučenie. Niekto sa ho pokúsil prerobiť a doplniť vlnou a k tomu si "natvrdo" vyrobil vlastnoručne plniacu špáru 

Toľko v skratke porovnanie a jedno malé varovanie. Dúfame, že sme Vám opäť trochu pomohli a prípadne Vás uchránili od nevyhovujúcej kúpy. Ak máte sedlá v ponuke a neviete sa rozhodnúť, prípadne potrebujete poradiť v iných sedlárskych záležitostiach, neváhajte nás kontaktovať!
 

...................................

Ak máte chuť dozvedieť sa viac, prípadne by ste potrebovali poradiť ohľadom sediel- typov alebo značiek, neváhajte sa na nás obrátiť! V našom tíme pracuje ako profesionálny saddle fitter Silvia Turan- v spolupráci s jej rakúskym majstrom Gunterom Keglovitsom.
.
Silvia pôsobila ako parkúrový jazdec v Nemecku, odkiaľ pochádza. Momentálne sa venuje klasickej drezúre a okrem sedlárskeho remesla vyštudovala výživárstvo koní (IST Institut, Nemecko).
Vlastní obchod s jazdeckými potrebami LEOMAX by SPISAK RIDING od roku 2004.

                                                                                . 

autorom článku je: Zuzana Bobríková

-Zuzana patrí do nášho tímu Leomax od r .2015, je niekoľkonásobná majsterka SR vo westernových disciplínach a má aj niekoľko umiestnení v TOP 5 na MS Európy v huntrových discipínach