Prečo je jarná tráva nebezpečná pre kone?

Počas roka, ale najmä v zimnom období, býva väčšina domestikovaných koní kŕmená senom. Keď sa však počasie začne otepľovať a dni sa predlžujú, príroda sa prebúdza a tráva začína rásť. Aj keď to vyzerá veľmi príťažlivo a historicky bola prvá jarná tráva označovaná ako „Dr. Green“ pre terapeutický účinok, ktorý mal mať na kone, môže predstavovať problém pre majiteľov. Spoločnosť Haygain sa pozrela na to, prečo môže byť jarná tráva rušivá pre tráviaci systém koňa a jeho metabolizmus a čo môžu majitelia urobiť na zmiernenie rizík.

Hlavný problém: Cukry v jarnej tráve

Jarná tráva má vysoký obsah typu cukru, ktorý sa nazýva fruktán. Ten je prítomný ako vedľajší produkt fotosyntézy a je potrebný na podporu rastu rastlín. Fruktány sú neštrukturálne sacharidy (NSC), ktoré kone ťažko trávia a enormne zvyšujú energetický obsah trávy. Ak je kôň kŕmený sušeným krmivom niekoľko mesiacov a náhle príjme veľké množstvo NSC, môže v črevách koní narušiť rovnováhu prírodzných baktérií a spustiť vlnu bakteriálnych toxínov nazývaných endotoxíny. Tieto zmeny môžu vyvolať laminitídu u koní, najmä ak k tomu majú predispozíciu kvôli obezite alebo trpia metabolickým syndrómom koní. Narušenie črevných baktérií môže tiež vyvolať koliku u koní, ktoré nie sú zvyknuté na bohatú, sladkú trávu.

Je pravda, že jarná tráva je najnebezpečnejšia na mrazivé ráno?

Áno - fotosyntéza vyžaduje svetlo a preto sa vytvára počas denných hodín a produkuje non-štrukturálne sacharidy, ktoré potom rastlina využíva počas nočnej doby na rast. Ak teplota klesne pod nulu počas noci po slnečnom dni, rastlina nie je schopná využiť hojnosť NSC, ktoré produkovala počas denného svetla a tak budú ráno prítomné vo vysokých koncentráciách.

nebezpecie jarnej travy

Ako môžete riadiť príjem NSC koní?

-zavádzajte jarnú pastvu postupne a pozorne sledujte váhu koňa a náhle zmeny.

- ak obmedzujete pastvu len na niekoľko hodín, snažte sa, aby to bolo skoro ráno, kedy by hladiny fruktánu mali byť na najnižšej úrovni (okrem mrazivého rána podľa bodu vyššie). Za normálnych, nemrznúcich dní budú úrovne fruktánu najvyššie v neskorých popoludňajších hodinách a v skorých večerných hodinách.

- snažte sa udržiavať pastviny tak, aby sa jarná tráva nebola vyššia ako 15cm. To pomáha zabrániť tomu, aby kone s každým sústom brali extra veľké množstvá trávy.

-ak môžete, striedajte pastviny. Môže sa to zdať trochu zvláštne, ale tráva ktorá sa rýchlo spása, môže byť v skutočnosti najnebezpečnejšia zo všetkých, pretože rýchlo rastie, aby sa chránila pred zničením a teda produkuje veľa mladej trávy, ktorá obsahujú fruktány vo vysokej koncentrácii.


Kedy je bezpečné nechať kone normálne sa pásť?

Keď končí jar a prichádza leto, tráva začína dozrievať a rastú skôr tenké, vysoké stonky a než šťavnaté, husté zelené listy ako na jar. To je znamenie, že počiatočné obdobie rastu sa blíži ku koncu a obsah NCS v tráve sa vracia na normálnu úroveň. Stojí ale za to byť ostražitý pri všetkých zmenách hmotnosti a stavu vášho koňa, najmä ak viete, že je náchylný na laminitídu a obezitu.

Diane Greene
Haygain, Horse Health, Spring Grass
Preložené z článku https://www.geniusequestrian.com/haygain-examine-why-spri…/…