II. Séria: Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla -Kostra

Ako sme sľúbili, v tejto časti sa zameriame na to, ako zvonku odhadnúť stav kostry.

 

K našej sedlárskej aktivite si nás voláte čoraz častejšie. Mnohí z Vás potrebujú poradiť s úpravou sedla, presným napasovaním na koníka, kontrole po dlhšom čase atď. Taktiež si nás voláte, keď si nie ste istý výberom sedla, máte už v ponuke, prípadne na skúšku sedlo z druhej ruky (ale často krát aj nové!!!) a chcete sa uistiť, keďže- povedzme si na rovinu- mnohokrát nejde o malú investíciu, či je všetko ako má byť, prípadne ktorá z alternatív sediel je najlepšia pre Vás a Vášho koňa.

Minule sme rozoberali zvláštnosť, s ktorou veľa ľudí (v rátane nás, zo začiatku) veľmi neráta- a to krivosť sedla  z výroby- teda bez akéhokoľvek pričinenia jeho majiteľov a ďalších užívateľov.  

Teraz budeme s varovaním pokračovať a to celkom od základu- od kostry. Pokrivená alebo zlomená sedlová kostra je veľký problém a môže sa nepekne vypomstiť na chrbte Vášho koňa.
Takže akokoľvek výhodná by sa Vám zdala kúpa takto poškodeného sedla- zápaly, otlaky chrbta, následné zlozvyky a neochota koníka pracovať, Vám za to jednoducho nestojí  a v konečnom dôsledku Vás takéto sedlo môže stáť oveľa viac- a nemyslím len peniaze.

Sedlo je len tak dobré ako jeho základ, ktorým je kostra- drevená alebo laminátová (ich rozdielom, výhodám a nevýhodám sa budeme venovať v ďalšom článku).

Ak je pokrivená alebo zlomená je to problém a bez ohľadu na to, aký dokonalý je zvyšok sedla, či má krásny dizajn alebo ste ho kúpili za veľa peňazí- ignorovať to, je nebezpečné.

Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla -Kostra

Tu sú spôsoby, akými si viete sami a hneď teraz, prípadne pri kúpe a skúšaní, otestovať  kostru a odhadnúť jej stav:

  1. Podoprite zadnú časť sedla proti stehnu, zatlačte jednu ruku na stred sedla, druhou rukou uchopte prednú rázcochu a ťahajte smerom k sebe. V najhoršom prípade sa prehne pod tlakom ruky. Neporušená kostra sa zväčša nepoddá tlaku, ale je možné, že budete cítiť, že sa hýbe/péruje - to sa stáva, ak je už kostra príliš elastická (nemusí byť zlomená).
  2. Aj koža veľa prezradí... Pomerne často vidieť na sedle- v oblasti posedlia zvlnenú kožu- tieto vlnky taktiež môžu byť znakom príliš elastickej alebo zlomenej kostry.
  3. Ďalším možným znakom poškodenej kostry je zvuk. Prípadné zvuky ako cvaknutia alebo „kliknutia“ a podobne,  môžu poukazovať na problémy s kostrou.
    Pozor- Ak Vám sedlo vŕzga (nie zvuk kože, ale skôr vŕzganie akoby zvnútra- často to cítiť pri jazdení), nemusí to automaticky znamenať zlomenú kostru, zväčša za to môže uvoľnený šrób (spisovne skrutka) na strmeňovom zámku.

 

Ak sedlo zlyhalo pri týchto skúškach- vydáva výrazné zvuky alebo sa akokoľvek krúti a príliš hýbe- mali by ste ho prestať používať (a nie, ďalšie sedlové podložky nebudú kompenzovať tento problém)  a aj keď si nie ste istí, radšej sa poraďte s Vašim sedlárom.

Na čo si dávať pozor pri kúpe sedla -Kostra

Bohužiaľ,  zlomená kostra nie je opraviteľná,  takže buďte pripravení na kúpu nového sedla. Pri kúpe sedla je ideálne si ho prezrieť, ale samozrejme, nie vždy je tu taká možnosť  a keďže internetové bazáre sa len tak hemžia použitými sedlami, treba byť veľmi obozretní. Radšej si dajte načas- vypýtajte si extra fotky, sústreďte sa na oblasti a znaky , ktoré sme opísali a hlavne – nenechajte sa „ukecať“ radšej sa poraďte!

 

...................................

Ak máte chuť dozvedieť sa viac, prípadne by ste potrebovali poradiť ohľadom sediel- typov alebo značiek, neváhajte sa na nás obrátiť! V našom tíme pracuje ako profesionálny saddle fitter Silvia Turan- v spolupráci s jej rakúskym majstrom Gunterom Keglovitsom.
.
Silvia pôsobila ako parkúrový jazdec v Nemecku, odkiaľ pochádza. Momentálne sa venuje klasickej drezúre a okrem sedlárskeho remesla študuje aj výživárstvo koní (IST Institut, Nemecko).
Vlastní obchod s jazdeckými potrebami LEOMAX by SPISAK RIDING od roku 2004.

                                                                                . 

autorom článku je: Zuzana Bobríková

-Zuzana patrí do nášho tímu Leomax od r .2015, je niekoľkonásobná majsterka SR vo westernových disciplínach a má aj niekoľko umiestnení v TOP 5 na MS Európy v huntrových discipínach