St. Hippolyt - Himalájska soľ
Kód: 18122Podrobný popis
Liz pre kone z Himalájí
Pod pojmom soľ po chemickej stránke ide o zlúčeninu nejakého kovového prvku s nekovovým. Najznámejšia soľ je tzv. kuchynská soľ a pozostáva zo sodíka (kovový prvok) a z chlóru (nekovový prvok). Kuchynská soľ sa vyznačuje svojou slanou chuťou a bielou farbou. Dnešná kuchynská soľ je pomocou rôznych priemyselných procesov denaturovaná a z časti doplňovaná umelo pripraveným jódom. Po získaní je kuchynská soľ upravovaná a rafinovaná, takže nakoniec ostáva 100 %-ný jednozložkový, čistý produkt.
Klasický soľný liz pre zvieratá teda pokrýva iba ich potrebu sodíka a chlóru.
Zvláštnosťou himalájskej soli je jej vznik. Klimatickými zmenami došlo k vysušeniu časti pradávneho mora pred viac ako 200 miliónmi rokov. Následnými posuvmi zemských vrstiev sa soľ dostala pod povrch zeme a dnes je uložená v soľných ložiskách v hĺbke 600 – 800 m pod povrchom, kde je chránená pred všetkými súčasnými ekologickými záťažami.
• neobsahuje znečistenia dnešných morí
• bohatá na minerálne látky
• s jódom v prírodnom stave
• bez prímesí
• dobývaná banským spôsobom
• bez akejkoľvek ďalšej úpravy
Kým bežná kamenná soľ sa najprv rozpúšťa vo vode a pomocou čerpadiel sa vyčerpáva spod zeme, následne sa v priemyselnom zariadení odparuje, čistí, rafinuje a dopĺňa umelými prísadami, ako sú zlúčeniny jódu – dobýva sa himalájska soľ ešte stále banským spôsobom v celých kusoch. Takto pred nami leží absolútne prírodný produkt so svojou rozmanitosťou živín. Minimálne 84 rôznych kovových a nekovových prvkov sa nachádza v kamennej himalájskej soli a to v minimálne v 200 rozličných zlúčeninách. Toto zloženie minerálií zodpovedá zloženiu pravekého mora, z ktorého vzniklo všetko živé. Podiel minerálií a stopových prvkov je u tejto pra-soli medzi 2,5% a 4%, ostatné percentá tvorí čistá kuchynská soľ.